”Aurajoesta nousi vahva aamu-usva kuin harsovaippa, joka peitti rantakoivikon ja Vartiovuoren näkyvistä. Hämeentietä lähestyi useita härkäpareja vetäen rattaallisia vankkureita, käytössä kuluneita vaunuja, joissa istui kaukaa tulleita vanhojaisäntiä vaimojensa kanssa. Jokainen ymmärsi, kuinka tärkeää oli tehdä pyhiinvaellusmatka Turun pyhään puomiokirkkoon, jossa tiedettiin olevan määrättömästi pyhiä aarteita, pyhimysten luita ja jopa kappale Mooseksen sauvaa, sekä muita aneita antavia pyhäinjäännöksiä.”
Kun elettiin 1500-lukua, varakkaat saivat ostaa syntejään anteeksi. Suurimmat synnit vaativat sovitukseksi jopa kokonaisia maatiloja kartanoineen.
Pappi Maunu Niilonpoika asui perheineen Turussa. Hänen tehtäviinsä kuului myös opettaminen katedraalikoulussa. Hän tunsi tarvetta avata uusia ovia, Lutherin ovia ja Agricolan ovia.
Turun piispa Mikael Agricola asuikin varsin lähellä, ja Maunu joutui kääntymään hänen puoleensa monissa vaikeissa asioissa. Agricola arvosti Maunua ja lahjoitti hänelle Uuden testamentin tuoreen suomennoksen.
Kansa kuitenkin pelkäsi ”roomalaiskatolisen kirkon Jumalan” kostoa, mikäli noudattaisi Maunun opetusta. Kotona taas Maunun vaimolla Elisabethilla oli täysi työ kodinhoidossa ja ainaisessa vieraiden passaamisessa.
Tämä historiallinen romaani kuvaa vaikuttavasti elämää, uskoa ja ihmiskohtaloita uskonpuhdistuksen alkuajoilta Suomessa.
Raili Alahautala on maatilan emäntä Alavieskasta. Häneltä on julkaistu aiemmin Päivän kustantamina historialliset romaanit Herra Niilo (2002), Kaunis Emilia (2008) ja Saloisten pappi (2015. Hän on voittanut useita kirjoituskilpailuja.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.